Ryż do sushi
Przygotowywanie prawdziwego, japońskiego sushi to nie lada wyzwanie. Każdy, kto podejmuje się takiego zadania, powinien mieć odpowiednie umiejętności, a także dostęp do wysokiej jakości produktów. Sprawdź ofertę naszego sklepu internetowego i zamów ryż do sushi o idealnej lepkości i granulacji.
Wyświetlanie wszystkich wyników: 2
Wyświetlanie wszystkich wyników: 2
Idealny ryż do sushi
Przygotowanie ryżu do sushi to sztuka, która jest ciężka do opanowania nawet przez osoby doświadczone w kwestii przygotowywania rolek sushi i innych potraw kuchni japońskiej. Aby przygotować ryż do sushi, musisz mieć odpowiedni garnek, idealny gatunek ryżu oraz wiedzieć, w jakich proporcjach połączyć ryż i wodę.
Sam proces gotowania ryżu do sushi ogranicza się do kilku kroków: przygotowanie garnka i pokrywki, opłukiwanie ryżu przed gotowaniem oraz gotowanie pod przykryciem wraz z dodaniem zaprawy, np. cukrowej. Pamiętaj jednak o tym, aby zawsze płukać zimną wodą ziarenka ryżu – to ważne, gdyż ziarna ryżu zawierają w sobie spore pokłady skrobi.
Jaki ryż do sushi wybrać?
Często zajmujesz się przygotowywaniem domowego sushi, a jednocześnie pracujesz w japońskiej restauracji? Niezależnie od miejsca i czasu przygotowywania rolek sushi, zawsze najważniejsze jest to, aby kupić odpowiedni ryż. Najlepiej wybieraj taki, który będzie okrągłoziarnisty i kleisty. Dzięki temu kręcenie rolek będzie o wiele wygodniejsze, a smak przygotowanego sushi stanie się niepowtarzalny.
Zanim kupisz ryż do sushi, weź pod uwagę: cenę, renomę producenta, typ ryżu oraz sposób przygotowywania konkretnej odmiany ziaren.
Idealny ryż do sushi w sklepie internetowym
W ofercie naszego sklepu internetowego znajdziesz ryż do sushi w odmianach Fuji Sakura oraz Semai. To dwie odmiany ryżu charakteryzujące się idealną elastycznością oraz łatwością przygotowywania. Pamiętaj jednak, aby zawsze gotować ryż pod przykryciem. W przeciwnym razie nie będziesz w stanie przygotować ziaren tak, aby nadawały się do użycia w rolkach sushi.
Nasza propozycja to wyłącznie najlepsze produkty, które świetnie nadają się do przygotowywania sushi. Ryż, który możesz zamówić online, sprawdzi się też w trakcie przyrządzania innych potraw kuchni azjatyckiej. Postaw na wyjątkowy smak, aromat i idealną konsystencję, dzięki której Twoje sushi w domu lub w restauracji zawsze będzie doskonałe.
Przygotowanie ryżu do sushi – czy rodzaj ryżu ma znaczenie?
Wbrew pozorom typ ziaren ryżu do sushi ma ogromne znaczenie. Najważniejsze jest to, aby ryż był odpowiednio kleisty. Dzięki temu rolki sushi będą utrzymywać się w niezmienionym kształcie. Według specjalistów najlepszą odmianą ryżu jest typ perłowy, okrągłoziarnisty. Warto też dodać, że popularny ryż stosowany w polskich domach niestety nie nadaje się do sushi, gdyż nie zapewnia odpowiedniego poziomu lepkości. Jeśli chodzi o najpopularniejsze japońskie odmiany ryżu do sushi, wyróżniamy takie, jak:
- Akitakomachi,
- Sasanishiki,
- Koshihikari.