Masz pytania? Chętnie pomogę: +48 572 626 165

ryż do sushi

Jaki ryż do sushi wybrać – odmiany, zastosowanie i ceny

Jednym z kluczowych składników sushi jest ryż. Jakie jego odmiany najlepiej sprawdzają się do przygotowywania tej niezwykle popularnej japońskiej potrawy?

Trudno wyobrazić sobie sushi bez ryżu. Ten wykorzystywany w polskich lokalach gastronomicznych jest odrobinę słodszy od tego, który najczęściej spotka się w Japonii. Wiele osób decyduje się na samodzielnie przyrządzenie sushi w domu. Nie ma w tym nic dziwnego. W ten sposób zdecydować można zarówno o odmianie ryżu, jaka zostanie użyta do przygotowania japońskiego przysmaku, jak i proporcji pozostałych składników, takich jak cukier trzcinowy, ocet ryżowy czy sos mirin.

Miłośnicy klasycznej wersji sushi zaopatrzyć powinni się natomiast w ryż perłowy o okrągłych, krótkich ziarnach. Jako że szybko wchłania on wodę, jest bardzo kleisty. Znacząco ułatwia to formowanie z niego różnych kształtów sushi, bez obaw o rozpadanie się. Na sklepowych półkach warto rozglądać się za uprzednio umytym ryżem, który nie wymaga płukania przed ugotowaniem.

Odmiany ryżu do sushi

  • Japonica — tym, co ją wyróżnia jest znakomita kleistość i wysoka zawartość białka (7 g na 100 g). Odmiana ta jest uprawiana w Hiszpanii, Włoszech oraz Francji. Cieszy się ona bardzo dużą popularnością w Europie. Smak i właściwości tego ryżu są zbliżone do produktów pochodzących z Japonii.
  • Sasanishiki — odmiana ta wywodzi się z Sendai, czyli północno — wschodniej części japońskiej wyspy Honsiu. Powstała ona w 1963 roku z gatunków Hatsunishiki oraz Sasashigure. Ziarna tego ryżu po ugotowaniu stają się puszyste, lekkie oraz błyszczące. Sasanishiki jest lekko słodkawy. Nie zmienia smaku podczas ochładzania
  • Koshihikari — odmiana uprawiana w środkowej części wyspy Honsiu, w okolicy Toyama. Po ugotowaniu jest niezwykle kleista oraz puszysta. Ryż tego typu cieszy się dużą popularnością zarówno w Japonii, jak i Stanach Zjednoczonych oraz Australii.
  • Calrose — odmiana ryżu opracowana w Kalifornii około 70 lat temu. Tym, co ją wyróżnia są średniej wielkości ziarna ryżu, które po ugotowaniu stają się miękkie oraz kleiste. Z łatwością można z nich formować sushi.
  • Shinode — gatunek ryżu produkowany we Włoszech. Posiada ziarna średniej wielkości o nieco innej strukturze niż odmiany japońskie.

Jaki ryż do sushi zamiennik

Tradycyjny ryż, taki jak jaśminowy czy Basmati, który można znaleźć w większości kuchni nie nadaje się do sushi. Nie jest on bowiem wystarczająco lepki. Jeżeli lubisz kulinarne eksperty, do zrobienia omawianej potrawy możesz wykorzystać ryż arborio do risotto lub kaszę jaglaną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Darmowa wysyłka

przy zamówieniach powyżej 299zł

Bezproblemowy zwrot zakupów

zwrot zamówień w ciągu 14 dni

Bezpieczne płatności

PayU / MasterCard / Visa