Sushi to azjatyckie danie, które rozpowszechniło się na cały świat. Chyba każdy słyszał o nim choć raz w swoim życiu. Wiele osób po spojrzeniu na ceny wielu barów i ,,szuszarni”(popularna nazwa baru specjalizującego się w robieniu sushi) stwierdza, że wolałoby zrobić sushi samodzielnie w swoim zaciszu domowym. Jednak bez podstawowych informacji dotyczących tego dania jest niemal pewne, że robota zakończy się fiaskiem…
W tym artykule poznasz podstawowe zasady dotyczące przygotowania składników i procesu twórczego tak, aby stworzyć swoje własne, domowe sushi! Jest to krótkie streszczenie wszystkich potrzebnych informacji – ich rozwinięcie znajdziesz w moich pozostałych wpisach, do których zamieściłem odnośniki.
Z założenia, wykonywanie sushi można porównać z rytuałem – wszystko powinno być precyzyjnie wymierzone. Jednak nie obawiaj się i próbuj! Samo tworzenie przynosi sporo frajdy i może być wykonywanie wraz z swoim partnerem/rodziną i stanowić ciekawe spędzenie wspólnego czasu zakończonego wyśmienitym posiłkiem.
Składniki potrzebne do przygotowania sushi w domu
Wiele osób wie, że sushi to ryż i ryba. Jednak tak naprawdę wachlarz możliwości jest bardzo zróżnicowany.
Faktycznie jako główne składniki należy zakupić przede wszystkim specjalny ryż do sushi (nie, niestety nie może być to długoziarnisty basmati), rybę (najczęściej to łosoś/tuńczyk), płaty nori i dodatki, które użyjemy w naszych rolkach.
Te ostatnie są dość obszerną grupą – najbardziej popularne to marynowana rzodkiew, tykwa, ogórek, sałata, szczypiorek, szparagi, paluszki krabowe, marchewka, awokado, serek śmietankowy czy mango. W tej kategorii bardzo dużo zależy od indywidualnych preferencji smakowych każdego z nas.
Niezbędny będzie też sos sojowy, wasabi i marynowany imbir.
Więcej o składnikach, które możesz użyć do swojego domowego sushi dowiesz się z wpisu:
Co do sushi do środka – jakie dodatki do sushi
Niezbędne będą też przybory do sushi: bardzo ostry nóż, miska do ryży, drewniana łopatka oraz matka bambusowa do zwijania rolek.
Gdy zgromadzisz już te podstawowe składniki możesz rozpocząć pracę.
Domowe sushi rozpoczyna się od ryżu
Ryż jest jednym z najważniejszych składników sushi. Używa się specjalnych odmian krótkoziarnistych lub średnioziarnistych. Jego przygotowanie powinno być bardzo dokładne, gdyż błąd na tym etapie może zniweczyć całe dalsze wysiłki. Bez dobrego ryżu nie ma dobrego sushi!
Ryż do sushi powinien być nieco twardszy niż do innych dań. Każde ziarenko po ugotowaniu powinno być „całe” a jego tekstura wyczuwalna podczas jedzenia.
Zaprawa Sushi-Su do ryżu
To co nada smak naszemu sushi to zaprawa do ryżu. Możesz ją przygotować w trakcie jego gotowania lub wybrać moją autorską, gotową zalewę do ryżu dostępną w sklepie. Zaprawę dodaje się do ugotowanego ryżu nadając mu wyrazistego, słodko-kwaśno-słonego smaku.
Przepisów jest wiele, w większości polskich sushibarów, spotkamy zalewę przygotowaną bardziej na słodko niż słono.
- 1000ml octu ryżowo-zbożowego
- 800g cukru
- 50g soli
Całość podgrzewamy i mieszamy aż do rozpuszczenia całego cukru. W artykule Zaprawa do ryżu znajdziesz więcej przepisów oraz specjalny kalkulator.
Jak ugotować ryż do sushi:
1. Odważ dowolną ilość ryżu i wsyp do sitka.
2. Sitko z ryżem umieść w większej misce i zalej wodą, w między czasie mieszając go palcami – to tzw. polerowanie ryżu (ocieranie ziaren o siebie).
3. Jak woda zmieni kolor w „mleczny” – wylej ją. Powtórz całą czynność 3-4 razy, w dość szybkim tempie.
4. Po wypłukaniu ryżu, odcedź go, przesyp do garnka i zalej wodą w proporcji 1:0,9 – czyli na 200g suchego ryżu 180g wody. Opcjonalnie możesz położyć na wierzch kawałek kombu.
5. Gotowanie ryżu najłatwiej przeprowadza się w ryżowarze, ale jako, że to domowe sushi to śmiało można przygotować go w klasycznym garnku, Ważne tylko aby miał grube dno.
6. Garnek przykryj szczelną przykrywką, której nie zdejmuj do końca gotowania. Następnie podkręć swoją płytę indukcyjną/palnik na maxa, aż do momentu gdy woda zacznie wrzeć. W tym momencie zmniejsz siłę i gotuj na lekkim ogniu przez ok. 12-13 minut tak, aby woda nie wylewała się poza garnek. Po tym czasie zdejmij garnek z palnika i daj ryżowi ,,dojść” na parze, która została zgromadzona pod przykrywką przez około 15-20 minut.
7. Po ugotowaniu możesz zdjąć przykrywkę i przenieść ryż do miski (najlepiej drewnianej). Następnie ryż skrapiamy równomiernie gotową zaprawą Sushi-Su, jednocześnie mieszając płaską drewnianą łyżką. Osobiście stosuję proporcję: 500ml zalewy na 1,5kg suchego ryżu.
8. Dobrze wymieszany ryż pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Aby przyśpieszyć proces możesz co jakiś czas przekładać dolne warstwy ryżu na górne, jednak rób to delikatnie, aby nie rozgnieść ziarenek. Miskę z ryżem przykryj wilgotną, bawełnianą szmatką.
Różny typ ryżu a nawet różna marka tej samej odmiany, może wymagać trochę innej proporcji wody. Najskuteczniejsza jest metoda prób i błędów – i ewentualne dopasowywanie przepisu pod konkretny ryż aż wyjdzie idealny.
Przygotowanie składników
W czasie gotowania ryżu możesz przygotować wszystkie potrzebne składniki. Większość warzyw kroję w cienkie paski tzw. julienne.
Królem składników jest oczywiście ryba. Najczęściej będzie to najwyższej jakości łosoś, którego polecam kupić w dobrych marketach typu makro, bądź zaufanych sklepach rybnych. Używa się go w formie surowej lub po upieczeniu. Można go również opalić, gdy występuje np. na zewnątrz rolek, ale w tym poradniku skupmy się na podstawach.
Wiele osób bojąc się surowej ryby wybiera łososia wędzonego. Ma on dość dominujący smak więc ważne aby używać go świadomie,
Z łososia usuwa się skórę i kroi na podłużne paski w kształcie prostokątów.
Jak zrobić sushi w domu – przepis
Gdy ma się już pokrojone wszystkie składniki, a ryż jest wystudzony do około 36 sopni można przystąpić do skręcania. Na początku przygotuj sobie obok miejsca pracy miseczkę z bardzo ciepłą wodą. Uwierz, że ryż będzie niesamowicie się kleił do dłoni co utrudni jego rozprowadzanie. Dodatek ciepłej wody na dłoniach sprawi, że ryż nie będzie się tak mocno kleił co ułatwi pracę – jednak nie przesadzaj z ilością wody aby zbytnio nie zmoczyć alg.
Osobiście preferuję używanie rękawiczek – winylowych lub foliowych. Po założeniu, aby ryż się nie kleił, wystarczy rozsmarować w rękach odrobinę majonezu. Niesamowicie ułatwiają i przyśpieszają pracę. W zasadzie nie umiem już robić bez nich 🙂
Futomaki
Następnie rozłóż jeden liść nori na bambusowej matce ,,lśniącą” stroną do zewnątrz. Sięgnij po ryż i zacznij wypełniać przestrzenie na nori od początku do końca, pamiętając o dokładnym nałożeniu ryżu na brzegi. Pozostaw sobie około 2-3cm przestrzeni ,,od góry” nori wolną od ryżu, aby móc swobodnie skręcić rolkę.
Nie przesadzaj z ilością ryżu. Tutaj więcej nie znaczy lepiej i zbyt dużo ryżu może przytłoczyć inne dodatki. Wystarczy przykryć ,,zielone przestrzenie” nori i będzie idealnie!
Następnie dodaj wyznaczone sobie składniki na przygotowany ryż z nori zaczynając kilka centymetrów od dolnego brzegu liścia. Najbardziej uniwersalnym będzie dodanie 3 max 4 składników. Przykładowa kombinacja to awokado, łosoś i serek śmietankowy(najlepszy będzie philadelphia, lecz nic się nie stanie gdy użyjesz klasycznego almette).
Teraz czas na kluczową fazę – zwijanie. Zaczynając od początku; dwoma palcami każdej ręki(przykładowo palcem wskazującym i środkowym) przytrzymaj składniki aby utrzymały swoją pozycję i nie rozwaliły się w trakcie skręcania. Następnie kciukami podważ matkę bambusową i skręcaj rolkę, aż do spotkania się ryżu z ryżem. Później pchnij ją do końca i sklej kawałki nori – dla lepszego efektu możesz umieścić kilka kropel wody na zakończeniu algi lub rozgnieść kilka ziaren ryż (dla łatwiejszego sklejenia).
Na samym końcu matkę bambusową dobrze dociśnij formując odpowiedni kształt swojego sushi.
Wuala! Właśnie skręciłeś swoją rolkę!
Hosomaki
Hosomaki to cienka rolka składająca się z jednego (hoso) głównego składnika. Do jej przygotowania użyjemy połowę arkusza nori. Podobnie jak w przypadku futomaków, ryż nakładamy na matową stronę zostawiając centymetrowy margines przy górnej krawędzi.
Składniki rozłóż na środku ryżu. Za pomocą maty rolujemy sushi tak, by skleić ryż. Rolkę odkładamy sklejeniem do dołu.
Oprócz klasycznych hosomaków z łososiem czy ogórkiem i sezamem możesz podejść do tematu bardziej kreatywnie. Doskonale łączą się ze sobą wędzony łosoś i serek śmietankowy. Możesz też całą rolkę zanurzyć w tempurze, obtoczyć w panko i usmażyć na głębokim oleju.
Jak widzisz, nawet przy jednoskładnikowych rolkach ilość kombinacji jest nieograniczona!
Uramaki
Jest to odmiana sushi, która pochodzi z Ameryki Północnej, w którym ryż jest umieszczony na zewnątrz, a składniki są umieszczane wewnątrz. Rolkę z ryżem na wierzchu możemy dodatkowo obłożyć dowolnymi rybami, owocami czy warzywami. Świetnie sprawdzą się też wszelkiego rodzaju posypki i sosy.
Nigiri
Nigiri to rodzaj sushi, który składa się z kawałka ryby lub innego składnika na wierzchu kawałka ryżu. Często jest podawane w parze z wasabi i sosem sojowym. Jest to jedna z najbardziej popularnych odmian sushi i jest często kojarzona z tradycyjną kuchnią japońską.
Krojenie sushi
Krojenie rolki powinno być pewne i dokładne. Dobrze naostrzony nóż nie powinien potrzebować dodatku siły i należy tego pilnować. Inaczej rolka może się rozwalić, a w najlepszym wypadku nóż tylko poszarpie końcówki nori.
Sushi to kunszt i sztuka. Zadbaj o dobre wykończenie! Ułóż wszystkie pokrojone kawałki zwane potocznie ,,makami” na ładnej kamiennej desce czy designerskim talerzu. Wtedy efekt będzie jeszcze bardziej powalający!
Ostatnie ważne kwestie to dodatek imbiru i wasabi. Kawałek imbiru powinien być przegryzany mniej więcej po każdym zjedzonym maku, aby oczyścić swoje kubki smakowe i w pełni cieszyć się smakiem sushi. Jeżeli chodzi o wasabi to umówmy się, że świeży korzeń w Polsce dla domowego sushi-makera będzie niedostępny. Pozostaje forma kupienia go w popularnej tubce obecnej w wielu marketach i wyrobienia z proszku. Ja polecam opcję numer 2. Mieszanie wasabi z wodą dodając ją po łyżeczce i intuicyjne wyrobienie pasty jest naprawdę proste. Dzięki temu możesz uformować wasabi w jakiejkolwiek formie chcesz – kulka, kwadracik czy może liść? Inwencja leży po twojej stronie!
PS: Wiele osób dodaje wasabi do środka rolki przy etapie dodawania składników na ryż. Jednak to również jest indywidualne, gdyż niektóre osoby nie przepadają za jego obecnością wewnątrz sushi.
Jeszcze tylko odrobina sosu sojowego i pałeczki w dłoń! Smacznego! Satysfakcja i pełnia smaku gwarantowana – właśnie wykonałeś swoje pierwsze domowe sushi.
czy jest szansa na jakas lekcje indywidualną? np online przez kamerkę?
A jak przygotować ryż w ryzowarze ? Jak dlugo powinien się gotowac od włączenia urządzenia biorąc pod uwagę ze pewnie każde urządzenie w innym czasie przełącza się w tryb warm.. (jak z trybem podgrzewania- wylaczyc z gniazdka na ten etap ? ?
Od przełączenia na warm minimum 10-15minut. Jeśli będzie dłużej to nic nie szkodzi, z gniazdka nie wyłączasz.