Awokado jest jednym z nieodłącznych składników sushi. Jego kremowa konsystencja i delikatny smak doskonale uzupełniają smak pozostałych składników jednocześnie ich nie przytłaczając. Przez swoje właściwości odżywcze jest zaliczane do tzw. „superfoods”. Jest bogatym źródłem błonnika, witaminy E, witaminy K i wielu innych niezbędnych minerałów. Jest również dobrym źródłem zdrowego tłuszczu. W tym wpisie pokażę Ci […]
Sushi blog
Wodorosty do sushi – gdzie kupić, jakie są rodzaje i jakie nori wybrać
Podstawą sushi jest oczywiście ryż. Co jeszcze musi znaleźć się w każdej klasycznej rolce? Mowa o algach, w kontekście kulinarnym najczęściej nazywanych wodorostami, a w Polsce również glonami. W sushi spożywamy je najczęściej w postaci płatów nori, wiele restauracji oferuje również soczyste wakame. Czym właściwie są algi i dlaczego Japończycy uznali, że warto je jeść? […]
Rodzaje sushi – poznaj najpopularniejsze odmiany i nazwy
Dla początkującego amatora nazewnictwo nie ma wielkiego znaczenia – zachwycony misterną kompozycją smakową praktycznie nie odróżnia, co dostaje na talerzu. Sushi to sushi. Wystarczy jednak kilka prób by zaczął powoli rozumieć, iż wielkość rolki czy jej kompozycja są jednak prawdopodobnie powiązane z nazwami w menu. Co otrzymasz, zamawiając danie z karty? Poznaj popularne rodzaje japońskiego […]
Alkohol do sushi – jakie wino do sushi wybrać?
Sushi zagościło w menu Polaków ok. 30 lat temu. Z niezrozumiałej ekstrawagancji, szybko stało się kulinarnym hitem. Błyskawicznie przekonaliśmy się do prostoty składników komponujących się w złożoność smaków. Doceniliśmy walory odżywcze, zdrowotne i wizualne dania, i nic w tym zaskakującego – jeśli coś funkcjonuje w niemal niezmienionej formie od kilkunastu wieków, to najwidoczniej jest dobre. […]
Dashi – 3 tradycyjne przepisy na japoński bulion
Klasyczna japońska kuchnia stawia na elegancki minimalizm. Dzięki unikatowym połączeniom, proste dania wywodzące się z ojczyzny samurajów i gejsz zachwycają pełnią aromatu i głębią doznań smakowych. Ważne miejsce w lokalnej kuchni zajmują zupy, przygotowywane, podobnie jak u nas, nieco inaczej w każdym domu. A podstawą każdej zupy jest wywar dashi, stanowiący serce potrawy. To od […]
Jak zrobić sushi w domu – przepis na domowe sushi
Sushi to azjatyckie danie, które rozpowszechniło się na cały świat. Chyba każdy słyszał o nim choć raz w swoim życiu. Wiele osób po spojrzeniu na ceny wielu barów i ,,szuszarni”(popularna nazwa baru specjalizującego się w robieniu sushi) stwierdza, że wolałoby zrobić sushi samodzielnie w swoim zaciszu domowym. Jednak bez podstawowych informacji dotyczących tego dania jest […]