Masz pytania? Chętnie pomogę: +48 572 626 165

Sushi blog

ryż do sushi

Jaki ryż do sushi wybrać – odmiany, zastosowanie i ceny

Jednym z kluczowych składników sushi jest ryż. Jakie jego odmiany najlepiej sprawdzają się do przygotowywania tej niezwykle popularnej japońskiej potrawy? Trudno wyobrazić sobie sushi bez ryżu. Ten wykorzystywany w polskich lokalach gastronomicznych jest odrobinę słodszy od tego, który najczęściej spotka się w Japonii. Wiele osób decyduje się na samodzielnie przyrządzenie sushi w domu. Nie ma […]

wasabi

Co to jest wasabi czyli wszystko o „japońskim chrzanie”

Pierwsze wzmianki o wasabi wywodzą się z Japonii, z 794 roku. Pełniło ono wówczas funkcję górskiego zioła leczniczego wykorzystywanego między między innymi do leczenia zatrucia surowym mięsem ryb. Około 400 lat temu wasabi stało się popularną rośliną uprawną. Ogromny wpływ na jego rozpowszechnienie miała moda na jedzenie sushi. Co to jest wasabi? Wasabi jest rośliną […]

jak zrobić sos teriyaki przepis

Sos teriyaki przepis podstawowy – jak zrobić i do czego używać

Sos teriyaki to jeden z nieodłącznych elementów kuchni japońskiej. Określenie odnosi się tam nie tylko do dodatku do dań, lecz również specyficznego sposobu ich przyrządzania. Teriyaki jest gęstym, ciemnobrązowym sosem, który znakomicie komponuje się z potrawami mięsnymi, ale nie tylko. Jest on sprzedawany w butelkach. Sos cieszy się ogromną popularnością na całym świecie, w tym […]

Darmowa wysyłka

przy zamówieniach powyżej 299zł

Bezproblemowy zwrot zakupów

zwrot zamówień w ciągu 14 dni

Bezpieczne płatności

PayU / MasterCard / Visa