Jeśli chcesz aby Twoje domowe sushi wyglądało jak z najlepszego sushibaru, warto poświęcić trochę czasu na idealne pokrojenie składników. W tym wpisie pokażę Ci prosty sposób na pokrojenie ogórka do sushi jak SZEF. Jaki ogórek do sushi Do sushi używa się przeważnie długich ogórków szklarniowych. Warto wybrać takie które są możliwie jak najprostsze i o […]
Sushi blog
Jaka ryba do sushi – 7 ryb idealnych na sushi, dostępnych w Polsce
Sushi, kulinarna sztuka pochodząca z Japonii, zdobywa serca smakoszy na całym świecie, w tym także w Polsce. Wbrew pozorom, nie jest trudne do przygotowania w domowych warunkach, szczególnie gdy wybierzemy odpowiednie ryby. Zastanawiasz się, jakie gatunki ryb będą doskonałe do sushi? Poniżej przedstawię Ci TOP 7 dostępnych w Polsce ryb, które możesz spożyć na surowo […]
Jaki łosoś do sushi – wszystko co musisz wiedzieć o wyborze łososia
Sushi to jedno z najpopularniejszych dań kuchni japońskiej. Przygotowuje się je z ryżu, ryb, owoców morza, warzyw i owoców. Sushi jest obecnie dostępne na całym świecie i tym samym powstało wiele jego wariantów i ewolucji. Łosoś jest jedną z takich ewolucji – choć początkowo nie był używany w kraju Kwitnącej Wiśni, obecnie jest jednym z […]
Jak uprażyć sezam, czyli jak przygotować sezam do sushi
Sezam jest jednym z najstarszych i najbardziej uniwersalnych produktów spożywczych. Znany jest już od czasów starożytnych i wykorzystywany w wielu kuchniach na całym świecie. Jest bogatym źródłem białka, błonnika, witamin i minerałów. Ma również wiele zastosowań kulinarnych, od słodkich deserów do dań głównych. Warto dodać, że sezam może być używany nie tylko jako przyprawa do […]
Sushi z awokado – jak kroić awokado do sushi
Awokado jest jednym z nieodłącznych składników sushi. Jego kremowa konsystencja i delikatny smak doskonale uzupełniają smak pozostałych składników jednocześnie ich nie przytłaczając. Przez swoje właściwości odżywcze jest zaliczane do tzw. „superfoods”. Jest bogatym źródłem błonnika, witaminy E, witaminy K i wielu innych niezbędnych minerałów. Jest również dobrym źródłem zdrowego tłuszczu. W tym wpisie pokażę Ci […]
Wodorosty do sushi – gdzie kupić, jakie są rodzaje i jakie nori wybrać
Podstawą sushi jest oczywiście ryż. Co jeszcze musi znaleźć się w każdej klasycznej rolce? Mowa o algach, w kontekście kulinarnym najczęściej nazywanych wodorostami, a w Polsce również glonami. W sushi spożywamy je najczęściej w postaci płatów nori, wiele restauracji oferuje również soczyste wakame. Czym właściwie są algi i dlaczego Japończycy uznali, że warto je jeść? […]