Awokado jest jednym z nieodłącznych składników sushi. Jego kremowa konsystencja i delikatny smak doskonale uzupełniają smak pozostałych składników jednocześnie ich nie przytłaczając.
Przez swoje właściwości odżywcze jest zaliczane do tzw. „superfoods”. Jest bogatym źródłem błonnika, witaminy E, witaminy K i wielu innych niezbędnych minerałów. Jest również dobrym źródłem zdrowego tłuszczu.
W tym wpisie pokażę Ci jak pokroić awokado do sushi oraz jak przygotować podstawowe maki z awokado.
Jakie awokado do sushi wybrać?
Najpopularniejszą odmianą awokado używaną w restauracjach sushi jest Hass. Jest to odmiana średniej wielkości, która ma skórkę o gładkiej i lekko chropowatej fakturze. Owoce tego gatunku są ciemnozielone i mają charakterystyczny bruzdowany kształt.
Miąższ Hass jest bardzo soczysty i ma lekko orzechowy smak. Jest to odmiana awokado, która zawiera dużo oleju, co czyni ją idealną do przygotowywania sushi.
Idealnie sprawdzi się również awokado Fuerte. Ma delikatny smak oraz jędrną konsystencję, co bardzo ułatwia używanie go w (lub na) rolkach. Posiada ciemnozielony kolor, który doskonale prezentuje się na talerzu.
Jak sprawdzić czy awokado jest dojrzałe?
- Pierwszą rzeczą na którą się zwraca uwagę to kolor owocu. Dojrzałe awokado poznasz po intensywnym kolorze, którego barwa będzie uzależniona od odmiany.
W przypadku odmiany Fuerte wybieraj owoce mocno zielone, bez widocznych ciemnych przebarwień, które mogą być znakiem, że owoc jest w środku zepsuty. Z kolei idealnie dojrzałe awokado Hass będzie miało skórkę w ciemnofioletowych kolorach. - Dojrzały owoc po dotknięciu będzie miękki i sprężysty jednocześnie. Skórka powinna od razu powrócić do pierwotnego kształtu.
- Kolejnym sposobem na sprawdzenie czy owoc jest dojrzały jest wyjęcie jego szypułki. Jeśli odchodzi ona bez problemu, a pod nią widzimy kolor zielono-żółty, to znak, że awokado jest w pełni gotowe do spożycia.
.
Jak kroić awokado do sushi
Sushi z awokado
Awokado jest składnikiem, który nie ma własnego wyrazistego smaku, ale jednocześnie doskonale podkreśla smak pozostałych składników. Dlatego ilość połączeń jest niezliczona. Używane jest przeważnie w makach, zarówno w środku rolki jak i na zewnątrz. Jest jednym z głównych składników takich klasycznych połączeń jak California Roll czy Futomaki z łososiem, awokado i serkiem philadelphia.
Hosomaki z awokado i sezamem przepis
Hosomaki to cienka rolka składająca się przeważnie z jednego lub dwóch składników. I to czasem ta prostota daje najlepszy efekty 🙂
1. Pracę zaczynamy od przygotowaniu ryżu. Na moim blogu zamieściłem już przepis na to jak ugotować idealny ryż do sushi oraz przepis na zaprawę do ryżu.
2. Po ugotowaniu i dodaniu zalewy, studzimy ryż do temperatury pokojowej.
3. Kolejnym krokiem jest uprażenie sezamu. Na suchą, rozgrzaną patelnie wsypujemy sezam i prażymy go aż do uzyskania złoto-brązowego koloru. Uważaj aby nie przypalić.
4. Płat nori przecinamy na pół i kładziemy na macie bambusowej błyszczącą stroną do dołu.
5. Delikatnie rozprowadzamy palcami cienką warstwę ryżu, zostawiając centymetr wolnego miejsca na górze.
6. Posypujemy sezamem i układamy kawałki awokado.
7. Całość ścisło zawijamy i przyklejamy na rozgniecione nasionka ryżu.
8. Gotowe hosomaki z awokado kroimy na 6 lub 8 kawałków. Gotowe!
Jak awokado to guacamole! Moze to niecodzienny dodatek do sushi ale lubię łączyć nietypowe dodatki 🙂
Awokado to chyba najlepszy dodatek do łosoia. Do tego serek śmietankowy i jest bajka