Ryba maślana, znana również jako butterfish, to termin używany w kontekście kilku różnych gatunków ryb. W świecie sushi jest to składnik, który często budzi niepokój. W tym artykule postaram się przybliżyć Wam fakty i mity na temat ryby maślanej, podając informacje o różnych jej gatunkach, jak również o ich wpływie na nasze zdrowie. Co to […]
Sushi blog
Rodzaje noży japońskich – typy noży, które musisz znać (TOP 10)
Sztuka kulinarna Japonii nieodłącznie łączy się z doskonałością i mistrzostwem w każdym detalu. Jednym z tajemnic tego sukcesu są wysokiej jakości japońskie noże kuchenne, które wyróżniają się nie tylko doskonałym wykonaniem, ale też funkcjonalnością i precyzją cięcia. Poznaj dziesięć najpopularniejszych rodzajów noży japońskich, które każdy miłośnik kuchni Kraju Kwitnącej Wiśni, powinien znać. Podstawowe rodzaje noży […]
Ile zarabia sushi master – zarobki kucharza kuchni japońskiej
Sushi zyskało ogromną popularność na całym świecie. Za każdym jego kawałkiem kryje się umiejętność, pasja i doświadczenie sushi mastera – kucharza specjalizującego się w przygotowywaniu tego japońskiego dania. W dzisiejszym artykule przyjrzymy się zarobkom kucharzy kuchni japońskiej, zwłaszcza tych specjalizujących się w sushi. Dowiesz się, jakie są różnice w zarobkach w zależności od umiejętności, doświadczenia […]
Gdzie kupić ryby do sushi
Sushi to popularne danie kuchni japońskiej, które zdobyło serca smakoszy na całym świecie. Kluczem do przygotowania doskonałego sushi jest świeża, wysokiej jakości ryba. Aby znaleźć najlepsze składniki do swoich sushi, warto zwrócić uwagę na kilka miejsc, gdzie można je nabyć. O tym jaką rybę użyć do sushi napisałem już w osobnym artykule 🙂 Poniżej przedstawiam […]
Nóż Santoku czy Szefa Kuchni? – Czym się różnią i jaki wybrać
Wybór noża kuchennego może być trudnym zadaniem, szczególnie dla osób, które dopiero zaczynają przygodę z gotowaniem lub chcą uzupełnić swoją kolekcję o nowe narzędzia. Dwa najpopularniejsze typy uniwerslanych noży kuchennych to nóż szefa kuchni i nóż Santoku. W tym artykule przyjrzymy się bliżej tym dwóm rodzajom noży, omówimy ich cechy i zastosowanie oraz pomożemy wybrać […]
Jak zrobić sushi bez nori – 6 pomysłów na to czym zastąpić nori
Sushi wielu osobom może kojarzyć się z nori, czyli wodorostami morskimi, w których zwijane są różnorodne składniki. Nori to cienkie arkusze sprasowanych alg morskich, najczęściej używane do zawijania sushi w postaci rolek. Mają dość specyficzny, 'morski’ smak co nie każdemu może przypaść do gustu. Ale jest na to rozwiązanie – sushi bez nori! Najbardziej oczywistym […]