W ostatnim wpisie ( Dodatki do sushi ) sporządziłem Ci listę produktów, których sam używam. Tym razem zajmiemy się doborem wszystkich potrzebnych przyborów do robienia sushi oraz przygotowaniem miejsca pracy.
Akcesoria do robienia sushi
Wszystkie przybory które zamieściłem poniżej, są przeze mnie używane zarówno w domowej, jak i profesjonalnej kuchni.
Zachęcam też do odwiedzenia mojego sklepu w którym zakupisz wszystkie niezbędne akcesoria do sushi.
Deska do krojenia
Deska do krojenia to podstawowe narzędzie kuchenne, w które wyposażona jest każda domowa kuchnia. Czy deska do krojenia sushi musi mieć jakieś specjalne właściwości?
Najważniejszy jest materiał z jakiego jest wykonana. Odpadają deski szklane, które błyskawicznie stępią użyte na nich noże. Co szczególnie boli jeśli używamy drogich, japońskich ostrzy… 🙂
Nie polecam również „mat do krojenia” – podobnie jak szklane, są zwyczajnie nie praktyczne i nie wygodne.
Do wyboru pozostają:
- deski z tworzywa sztucznego (polietylenu) – najczęściej używane w profesjonalnej gastronomii, łatwe do utrzymania w czystości, nie chłonną zapachów i wody.
- deski drewniane –
- deski bambusowe –
- japońskie deski dedykowane do sushi –
Osobiście używam deskę HACCP z polietylenu. Japońskie deski do sushi są drogie ale mają zdecydowanie najlepsze właściwości. Szczególnie jeśli chodzi żywotność Twoich noży. Wybór zależy od Ciebie – i Twojego budżetu 🙂
Pomijając materiał z jakiego została wykonana deska, wybierz taką która będzie odpowiednio duża i masywna. Większa i stabilna powierzchnia robocza bardzo ułatwi Ci pracę.
Miska i łopatka do ryżu
Szeroka drewniana miska zrobiona z drewna cyprysowego służy do schładzania ryżu.
W niej nadajemy odpowiednią konsystencję i połysk mieszając ryż z przyprawą Su. Powinna być możliwie duża ułatwiając
mieszanie ryżu. Można zastąpić plastikową, ale nigdy nie metalową.
Garnek do gotowania ryżu
Ryż możesz ugotować w zwykły, garnku z grubym dnem – jeśli jednak robienie sushi to nie będzie Twoja jednorazowa przygoda, koniecznie zainwestuj w specjalny garnek do gotowania ryżu (rice cooker/ryżowar).
Urządzenie do domowego użytku kupisz za około 200zł. Dzięki niemu, masz gwarancję, że ryż się nie przypali a sam proces gotowania będzie zawsze taki sam. To wydatek, który bardzo szybko docenisz.
Termos do ryżu
Termos pozwoli Ci utrzymać optymalną temperaturę ryżu. Po dodaniu do ryżu zalewy i wystudzeniu do około 40-45 stopni; przełóż go do termosu, przykryj wilgotną ściereczką i szczelnie zamknij.
Mata bambusowa do sushi
Mata do zawijania sushi (Maki-su) może być wykonana zarówno z bambusa jak i tworzywa sztucznego.
Bambusowe maty możesz spotkać w dwóch wariantach: z szerszych, przepołowionych listew bambusa lub cienkich, okrągłych.
Osobiście preferuję tą pierwszą, jest zdecydowanie sztywniejsza i bardziej wytrzymała.
Przed użyciem, matę owijamy folią spożywczą – co zapobiega przyklejaniu się do niej ryżu.
Maty do sushi plastikowe są wygodną alternatywą, szczególnie dla początkujących. Nie przywiera do nich ryż oraz są łatwe w czyszczeniu. Nie trzeba owijać ich folią spożywczą przed użyciem. Główny minus – są mniej elastyczne. Osobiście preferuję te z bambusa, choć pewnie to kwestia przyzwyczajenia.
Nóż do sushi
Najważniejszym ze wszystkich przyborów do przygotowywania sushi jest nóż. Profesjonaliści używają różnych rodzajów japońskich noży, w zależności od ich przeznaczenia.
W domowej kuchni, tak naprawdę sushi można pokroić każdym ostrym nożem. Zwróć tylko uwagę aby jego ostrze było możliwie długie i cienkie. Marketowe noże bardzo szybko się tępią. Niezbędny jest też odpowiedni sprzęt do ich naostrzenia.
Jeśli jednak chciałbyś zagłębić się w temat japońskich noży, zapraszam do mojego wpisu, w którym pomogę Ci dokonać możliwie najlepszego wyboru: Wszystko o nożach do sushi.
Dyspensery
Dyspensery bardzo usprawniają pracę w profesjonalnej kuchni, więc dlaczego by ich nie wykorzystać przy przyrządzaniu domowego sushi?
Doskonale nadają się do przechowywania sosów, sezamu oraz wszelkich drobnych posypek.
Poniższe dyspensery mają szeroki gwint – co ułatwia ich uzupełnianie.
-
Dyspenser do sosów, posypek 0,35L9.90 zł
-
Dyspenser do sosów, posypek 0,7L12.30 zł
zwykłe kuchenne noże są ok ale przeważnie do pierwszego użycia. zdecydowanie polecam zainwestować w japoński nóż, choćby z jakiejś budżetowej serii – będzie i tak bez porównania lepszy.
U mnie deska do krojenia zrobiła olbrzymią różnicę. Na takich z tworzywa sztucznego 100x bardziej tępił się nóż. Polecam drewniane a najlepiej te od marki tojiro, specjalne do japońskich noży.