Masz pytania? Chętnie pomogę: +48 572 626 165

z czym jeść kimchi

Z czym jeść kimchi?

Kimchi, czyli koreańska kiszona kapusta, to jedno z najbardziej charakterystycznych dań azjatyckich, które zdobywa coraz większą popularność na całym świecie. Możesz jeść je zarówno samodzielnie, jak i w połączeniu z innymi potrawami, tworząc smaczne połączenia smakowe. Poniżej znajdziesz parę pomysłów kulinarnych, które zainspirują Cię do tworzenia aromatycznych dań z kimchi.

Jak zrobić domowe kimchi?

Kimchi bez problemu możemy przygotować we własnej kuchni. Potrzebna nam będzie przede wszystkim kapusta pekińska, którą siekamy na mniejsze kawałki i umieszczamy w dużej misce. Następnie wszystko solimy, dodajemy wodę i odstawiamy na około 1-2 godziny. W międzyczasie przygotowujemy resztę składników. Marchewkę kroimy w słupki, rzodkiewkę trzemy na tarce, a zieloną cebulkę siekamy drobno. Teraz czas na przygotowanie pasty. W blenderze umieszczamy czosnek, imbir, sos sojowy, sos rybny, cukier i koreańskie płatki chili. Całość miksujemy na gładką masę. Na koniec wystarczy wymieszać dokładnie kapustę z pokrojonymi warzywami i pastą, a następnie przełożyć do słoików i odstawić do kiszenia na około 1-2 dni. Po tym czasie przekładamy słoik do lodówki na kolejne 3-5 dni. Sprawdź cały przepis na stronie: https://uwielbiam.pl/przepis/kimchi.

Ryż smażony z kimchi

Kimchi należy do jednego z najzdrowszych dań świata. Nic dziwnego, mieszanka fermentowanych składników to skarbnica korzyści dla zdrowia — szczególnie w okresie, kiedy nie mamy dużego wyboru świeżych warzyw. Świetną propozycją na urozmaicenie swojego menu jest kimchi fried rice, czyli smażony ryż z kimchi. Jego przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy posmażyć posiekaną cebulę, czosnek i imbir na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. W międzyczasie szykujemy sos z dodatkiem ostrej pasty paprykowej gochujang, zalewy z kimchi, sosu sojowego i oleju sezamowego. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy ugotowany wcześniej ryż, posiekane kimchi, grzyby shitake, marchewkę pokrojoną w paski i przygotowany sos. Całość smażymy do miękkości składników i gotowe! Danie możemy serwować jajkiem sadzonym i płatkami chili na wierzchu.

Zupa kimchi

Kimchi sprawdzi się również jako składnik zup na bazie warzywno-mięsnego bulionu, które są niezwykle popularne i cenione w Korei. To idealny wybór szczególnie podczas chłodnych dni, kiedy potrzebujemy się rozgrzać i zjeść coś pożywnego. Do przygotowania kimchi jjigae, czyli pikantnej zupy kimchi potrzebne nam będą bulion, cebula, czosnek, tofu, sos sojowy, pasta gochujang, olej sezamowy, grzyby shitake, cebula dymka i oczywiście kimchi. W garnku na rozgrzanym oleju sezamowym podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i grzyby. Po chwili dodajemy pastę gochujang i kimchi. Całość zalewamy bulionem i gotujemy na wolnym ogniu, aż składniki dokładnie się połączą. Pod koniec dodajemy plastry tofu i posiekaną cebulę dymkę. Gotową zupę możemy serwować z ugotowanym ryżem lub kawałkami wodorostów. Smacznego!

Kebab wegetariański z kimchi

Dla miłośników bezmięsnych rozwiązań kulinarnych proponujemy kebab wegetariański z kimchi. Wystarczy podgrzać placki tortilli na suchej patelni, a następnie posmarować je przygotowanym wcześniej sosem czosnkowo-chrzanowym. Następnie na środek wykładamy posmażone wegańskie fileciki, plastry ogórka, pokrojoną w piórka cebulę, kawałki sałaty lodowej, ser i gotowe kimchi. Na koniec zawijamy całość w rulon tak, aby wszystkie składniki nie wypadły. Brzmi smacznie? Jeżeli cenisz sobie dania z kimchi, koniecznie sprawdź cały przepis pod adresem: https://uwielbiam.pl/przepis/kebab-wegetarianski.

Placki z kimchi

Placki z kimchi, znane jako kimchijeon, to idealny wybór ceniących szybkie, proste i aromatyczne dania kuchni koreańskiej. Na początek w misce mieszamy mąkę pszenną, mąkę ryżową, jajko, wodę gazowaną, posiekaną cebulę dymkę i olej. Następnie dodajemy kimchi pokrojone na mniejsze kawałki wraz z odrobiną soku. Gdy uzyskamy jednolitą masę, możemy wykładać niewielkie porcje za pomocą łyżki na rozgrzaną patelnię. Każdy placuszek smażymy z dwóch stron, aż do uzyskania złocistego koloru. Gotowe danie serwujemy z sosem na bazie sosu sojowego, miodu, czosnku, octu ryżowego, oleju sezamowego i odrobiny płatków chili. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Darmowa wysyłka

przy zamówieniach powyżej 299zł

Bezproblemowy zwrot zakupów

zwrot zamówień w ciągu 14 dni

Bezpieczne płatności

PayU / MasterCard / Visa