Masz pytania? Chętnie pomogę: +48 572 626 165

japoński omlet tamago do sushi przepis

Tamago – przepis na japoński omlet do sushi

Omlet Tamago to jedno z najbardziej charakterystycznych dań japońskiej kuchni, które zyskuje coraz większą popularność na całym świecie. Wyróżnia się delikatnym, słodko-słonym smakiem, aksamitną konsystencją oraz unikalną techniką przygotowania.

W tym artykule przybliżę Ci tajniki jego przygotowania, tak abyś bez problemu wykonał go w domowym zaciszu.

Co to jest omlet Tamago?

Omlet Tamago, znany również jako tamagoyaki, to delikatne, aksamitne danie, które wyróżnia się unikalną techniką przygotowania. W przeciwieństwie do tradycyjnego omleta, tamagoyaki składa się z wielu cienkich warstw jaj, które są zwijane i smażone na specjalnej prostokątnej patelni.

Krótka historia tamagoyaki

Krótką historię omleta tamago można zacząć od jego pochodzenia, które sięga czasów Edo (1603-1868) w Japonii.

Jego na przestrzeni lat obejmuje wprowadzenie nowych składników, takich jak sos sojowy, mirin czy cukier, które dodawane są do jajek przed smażeniem.

Tradycyjna metoda przygotowania omleta polega na smażeniu cienkich warstw jaj na specjalnej prostokątnej patelni, zwanej makiyakinabe, oraz zwijanie ich w delikatne rolady.

Znaczenie omleta Tamago w japońskich obyczajach i zwyczajach jest widoczne również w ceremoniach, takich jak święto Setsubun, podczas którego podaje się go jako symbol szczęścia i pomyślności.

Jak Japończycy jedzą Tamago?

Japończycy jedzą tamago zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do innych potraw. Typowe sposoby podawania i jedzenia to m.in.:

  • dodatek do sushi, zwłaszcza w formie nigiri sushi
  • samodzielne danie, podawane na ciepło lub na zimno, często z sosem sojowym lub innym dipem
  • składnik bentō, tradycyjnego japońskiego pudełka na lunch

Tamago może występować również jako składnik zup, sałatek czy makaronów. Jego duże znaczenie w japońskiej diecie wynika z jego wartości odżywczych oraz prostocie.

Jak przygotować omlet Tamago – przepis

Chociaż na pierwszy rzut oka przepis na tamago może wydawać się skomplikowany, z odpowiednimi wskazówkami i technikami, każdy bez porblemu go wykona.

W tym artykule przedstawię CI podstawowy przepis, ale zachęcam do eksperymentowania i dodawania własnych, ulubionych dodatków.

Podstawowe składniki omleta Tamago

Do przygotowania potrzebne są następujące:

  • Jajka – 4szt
  • Sos sojowy – 2 łyżki
  • Mirin (słodka, japońska przyprawa na bazie ryżowego wina) – 3 łyżki
  • Cukier – 2 łyżki
  • Dashi (japoński bulion rybny) – 1 łyżka (opcjonalnie)
  • Olej roślinny

* – Mirin możesz zastąpić Sake lub zwykłym, słodkim, białym winem (wtedy polecam dodać trochę więcej cukru).

Przygotowanie japońskiego Tamagoyaki: przepis krok po kroku

Oto szczegółowy tamagoyaki przepis, który pomoże Ci zrobić tamagoyaki w domu:

1. Rozbij jajka do miski i delikatnie je roztrzep, unikając nadmiernego ubijania.

2. Dodaj sos sojowy, mirin i cukier do jajek, a następnie wymieszaj składniki.

3. Podgrzej prostokątną patelnię (makiyakinabe) na średnim ogniu i nałóż na nią cienką warstwę oleju roślinnego.

4. Wlej cienką warstwę mieszanki jaj na patelnię i smaż, aż się zetnie.

przepis na japoński omlet tamago 1

5. Za pomocą szczypiec lub łopatki zroluj omlet na jednym końcu patelni.

przepis na japoński omlet tamago 2

6. Przesuń zwinięty omlet na górę patelni. W razie potrzeby posmaruj patelnię olejem.

przepis na japoński omlet tamago 3

7. Nałóż kolejną cienką warstwę oleju na wolną część patelni i wlej kolejną porcję mieszanki jaj.

przepis na japoński omlet tamago 4

8. Powtórz proces smażenia i zwijania, aż zużyjesz całą mieszankę jaj.

przepis na japoński omlet tamago 5

9. Przełóż gotowy omlet na deskę do krojenia i pokrój na równomierne kawałki.

Ważne jest, aby zachować możliwie jak najcieńsze warstwy jaj i delikatnie je zwijać, zanim jajka całkowicie się zetną. Wtedy warstwy delikatnie się skleją i będą tworzyły jedną całość.

Jak zrobić japoński omlet do sushi: porady i triki

Oto kilka porad, które pomogą Ci w przygotowaniu omleta:

  • Używaj świeżych jaj, aby uzyskać najlepszy smak i konsystencję omleta.
  • Przed smażeniem kolejnej warstwy omleta, upewnij się, że poprzednia warstwa jest dobrze związana.
  • Podczas zwijania omleta, staraj się robić to delikatnie, aby uniknąć rozerwania warstw jaj.
  • Jeśli nie masz prostokątnej patelni, możesz użyć zwykłej okrągłej,

Jeśli chcesz przygotować tamago samodzielnie, możesz dostosować przepis domowe tamago do swoich preferencji smakowych, dodając np. więcej sosu sojowego dla intensywniejszego smaku lub zmniejszając ilość cukru dla lżejszej wersji omleta.

Nietypowe rolki sushi z omletem Tamago

Omlet Tamago może być również wykorzystany do tworzenia nietypowych rolek sushi. Choć trochę w innej formie, będzie idealnym zamiennikiem nori. Przykładem takiej rolki mogą być futomaki w tamago, z pieczonym łososiem i awokado.

Możesz też pokroić omlet w podłużne kawałki i wsadzić je do środka rolki. Takie nietypowe sushi z omletem tamago stanowi ciekawą alternatywę dla tradycyjnych wariantów.

Prostokątna patelnia do Tamago: dlaczego jest tak ważna?

Prostokątna patelnia jest kluczowym narzędziem w przygotowaniu omleta Tamago. Kształt patelni wpływa na ostateczny wygląd omleta, a także ułatwia jego smażenie. Pozwala na równomierne rozgrzewanie patelni oraz kontrolowanie temperatury podczas smażenia.

Przy wyborze patelni warto zwrócić uwagę na jej wielkość, grubość oraz materiał wykonania.

Podczas smażenia omleta Tamagoyaki na prostokątnej patelni, należy pamiętać o:

  • Używaj niewielkiej ilości oleju, aby jajka nie były przesiąknięte tłuszczem.
  • Utrzymuj umiarkowaną temperaturę podczas smażenia, aby jajka zbyt szybko się nie ścinały a sam omlet nie był suchy.

Podsumowanie

Mam nadzieję, że ten przepis pozowlił Ci samodzielnie wykonać tamagoyaki w domowym zaciszu. Daj znać w komentarzu. 😉

2 comments

  1. zrobienie tamago wymaga mega wprawy kluczem jest to zeby naleśnik przy zawijaniu był wilgotny bo inaczej się nie sklei ze sobą

  2. uwielbiam tamago pod każdą postacią. super się sprawdza zamiast nori

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Darmowa wysyłka

przy zamówieniach powyżej 299zł

Bezproblemowy zwrot zakupów

zwrot zamówień w ciągu 14 dni

Bezpieczne płatności

PayU / MasterCard / Visa