surowa ryba a pasozyty

Surowa ryba a pasożyty

Łosoś, tuńczyk, dorada, barakuda, okoń morski — istnieje niezliczona ilość ryb, które można spożywać jako sushi i sashimi! Ale czy jedzenie ryb na surowo jest aby na pewno bezpieczne?

Niektóre ryby używane do sushi mogą być podatne na pasożyty, takie jak nicienie i tasiemce, które powodują poważne choroby układu pokarmowego.  W związku z tym, przygotowałem listę gatunków ryb, które są zagrożone pasożytami.

Więc jak to jest z tymi pasożytami w rybach naprawdę?

Mity a rzeczywistość

W Internecie nie brakuje mitów na temat pasożytów znajdujących się w sushi. W rzeczywistości, prawdopodobieństwo trafienia na pasożyta w sushi jest zerowe.  To byłoby jak wygrana w bardzo pechowej loterii. 

Prawda jest taka, że ​​pasożyty występują dość rzadko i to tylko u niewielkiej ilości gatunków ryb. Ponad to, wg unijnego rozporządzenia  nr 853/2004, wszystkie ryby przeznaczone do spożycia surowe, solone lub marynowane, muszą zostać przed sprzedażą poddane obróbce termicznej – zamrożone. W praktyce, na komercyjnych kutrach lub w hurtowniach, ryby są poddawane głębokiemu mrożeniu (-40 ° C) co skutecznie zabija wszelkie pasożyty.

Czy w łososiu występują pasożyty?

Bez wątpienia, łosoś jest najpopularniejszą rybą używaną w sushi przez Polaków. Swoją drogą ostatnio dodałem wpis o tym jakie dodatki do sushi warto użyć, dowiesz się z niego również o mniej popularnych rybach.

Dziki łosoś jest jednym z gatunków w którym mogą pojawić się pasożyty. W przypadku hodowlanego (z którego korzysta 99,9% restauracji), ryby są karmione paszą w granulkach i ryzyko zarażenia się pasożytem praktycznie nie istnieje.

Temat wyboru łososia do sushi opisałem szerzej we wpisie Jaki łosoś do sushi.

Tak więc jeśli nie wpadniesz na pomysł aby zrobić sashimi, z dorsza kupionego prosto z kutra, od bałtyckiego rybaka – nie masz czym się martwić.

Ryby i owoce morza, w których nie występują pasożyty:

Ryby i owoce morza, w których występują pasożyty:

Jedzenie surowej ryby w sushi jest bezpieczne

Jedzenie surowej ryby w sushi jest bezpieczne, ale należy zrobić to w odpowiedni sposób, aby uniknąć infekcji. Sushi to danie składające się z ryb morskich, ryżu i warzyw, które po złożeniu są zawijane w algę lub nori (więcej przeczytasz w moim wpisie jak zrobić sushi). Ryby są często spożywane w postaci surowej lub w małych ilościach lekko przyprawionej.

  • Sprawdź jakie ryby do sushi będą najlepsze. Nie każdy gatunek nadaje się do spożycia na surowo.
  • Upewnij się, że ryby są świeże. Najlepiej jest kupować surową rybę bezpośrednio od dostawcy, który dostarcza ryby prosto z rybnego rynku – sprawdź ten artykuł aby dowiedzieć się gdzie najlepiej kupić rybę do sushi.
  • Zawsze dokładnie myj ręce przed przygotowywaniem sushi.
  • Upewnij się, że surowa ryba jest dobrze przechowywana. Powinna pozostać w lodówce lub w chłodnym i suchym miejscu.
  • Unikaj spożywania surowej ryby, jeśli masz infekcję bakteryjną lub układu odpornościowego.
  • Należy zawsze zapobiegać kontaktowi surowej ryby z innymi produktami spożywczymi.
Zobacz:  Z czym jeść kimchi?

Podsumowując..

  • Kupuj tylko ze sprawdzonych miejsc, w przypadku gatunków u których mogą występować pasożyty, warto szukać oznaczeń Klasa sushi„, „Przeznaczone do sushi„.
  • Produkty z oznaczeniem „do spożycia po obróbce termicznej” – nie były poddane głębokiemu mrożeniu. Jeśli jest to ryba z grupy ryzyka – nie jedz na surowo.
  • Czytaj etykiety, nie bój zapytać się sprzedawcy – każda dostawa ma swoją dokumentację.

2 comments

  1. czy łosoś z biedronki nadaje się do sushi???

    1. a co masz na etykiecie??? „do spożycia po obróbce termicznej”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Darmowa wysyłka

przy zamówieniach powyżej 299zł

Bezproblemowy zwrot zakupów

zwrot zamówień w ciągu 14 dni

Bezpieczne płatności

PayU / MasterCard / Visa