Masz pytania? Chętnie pomogę: +48 572 626 165

alkohol do sushi

Alkohol do sushi – jakie wino do sushi wybrać?

Sushi zagościło w menu Polaków ok. 30 lat temu. Z niezrozumiałej ekstrawagancji, szybko stało się kulinarnym hitem. Błyskawicznie przekonaliśmy się do prostoty składników komponujących się w złożoność smaków. Doceniliśmy walory odżywcze, zdrowotne i wizualne dania, i nic w tym zaskakującego – jeśli coś funkcjonuje w niemal niezmienionej formie od kilkunastu wieków, to najwidoczniej jest dobre.

Dziś sushi jest nie tylko alternatywą dla wszechobecnej pizzy i kebabów, ale przede wszystkim – daniem pierwszego wyboru dla tych, którzy cenią subtelność formy, jakość składników i perfekcję wykonania. Coraz chętniej komponujemy sushi z alkoholem, który podkręca smak i nadaje posiłkowi odświętnego waloru. Czy do sushi powinno się podawać tylko japońskie trunki, czy też można poeksperymentować z lokalnymi procentami? Jakie wino podać do sushi?

Czy wino pasuje do sushi?

Zazwyczaj w kwestii próbowania dań kuchni świata wychodzi się z założenia, iż najlepiej komponować posiłek tak, jak robią to mieszkańcy kraju jego pochodzenia. W przypadku sushi mówimy więc o japońskich trunkach. W pierwszej chwili do głowy przychodzi oczywiście sake (a właściwie nihonshu, gdyż tak należałoby poprawnie nazywać napój alkoholowy na bazie ryżu). I jest to wybór jak najbardziej słuszny. Jeśli dbamy o etykietę, warto tylko pamiętać, że sake/nihonshu nie pijemy w trakcie posiłku, ale tuż przed nim lub tuż po nim.

ume, którą można w razie potrzeby rozcieńczyć wodą. Zarówno sake, jak u umeshu, podaje się na zimno lub na gorąco, w zależności od pory roku i od indywidualnych preferencji.

śliwkowe wino do sushi

Choć w Polsce nadal przyjęło się postrzegać sushi jako danie ekskluzywne, pamiętajmy, że w Japonii jest to jedna z typowych potraw, równie popularna co nasz schabowy lub pierogi. Nie ma zatem nic niestosownego w podaniu do sushi zielonej herbaty, lekkiego piwa lub wina. I to na winie właśnie się skoncentrujemy.

Białe wino do sushi – podkreślić delikatność

Wina białe są pierwszym wyborem, jeśli chodzi o europejski alkohol do sushi. Tradycyjnie łączone z daniami rybnymi, białe wina sprawdzą się doskonale jako uzupełnienie kompozycji smakowej naszych ulubionych rolek.

Ponieważ sushi to prawdziwa eksplozja smaku, warto wybrać wino, które nie zatrze tego wrażenia – wytrawne lub półwytrawne, jednoszczepowe, o wyższej kwasowości ale niższej zawartości tanin (czyli nie nazbyt cierpkie).

Wybierając trunek z karty dań w lokalu serwującym sushi, zawsze możemy liczyć na pomoc obsługi. Jeśli jednak zamawiamy sushi do domu lub planujemy przygotować je samodzielnie i właśnie wybieramy się do sklepu po odpowiednie wino, zwróćmy uwagę przede wszystkim na następujące odmiany:

  • Sauvignon Blanc – klasyka białego wina, pasująca do licznych potraw kuchni z całego świata – również do sushi.
  • Chardonnay – dzięki swojej wyraźnej lekkości i owocowości, spełni podobną rolę jak rozcieńczone umeshu.
  • Riesling – lekka słodycz i cytrusowy aromat doskonale współgrają ze świeżym charakterem użytych w sushi składników.
  • Pinot Grigio – aromatyczne i dosyć kwaśne, nada daniu dodatkowej świeżości.
  • Furmint – dzięki wyraźnemu smakowi i wysokiej kwasowości, będzie pasować do rolek skomponowanych z użyciem tłustszych ryb i sosów (np. tuńczyka, halibuta, majonezu, awokado).
  • Gewürztraminer – lekko pikantniejszy, doskonały do zapijania rolek okraszonych dużą ilością imbiru i wasabi.
  • Verdejo – ziołowy aromat współgra z zestawami wegańskimi, ale także z delikatniejszymi rybami.

Różowe wino do sushi – rześkość z charakterem

Amatorzy sushi mogą śmiało eksperymentować ze smakami. Skłania do tego natura samego dania, z założenia polegająca na miksowaniu smaków i tekstur. To dlatego do sushi pasować będzie także wino różowe, łączące sobie głęboki aromat win czerwonych i lekkość win białych. Różowe wino, podobnie jak czerwone, pozyskuje się dzięki maceracji winogron ze skórkami, ale proces przerywa się na tyle wcześnie, że uwalniają one tylko część barwnika i smaku. W butelce znajdują się zatem nuty okrągłe i gładkie, a wino różowe pozbawione jest ciężkości i gęstości win czerwonych.

Spośród win różowych, do sushi najlepiej pasować będą:

  • Merlot – najbezpieczniejszy wybór jeśli chodzi o wina różowe, pasujące przez swoją uniwersalność do licznych dań, w tym również sushi.
  • Pinot Noir – wyraźnie wyczuwalne nuty owocowe skontrastuje smak cięższych rolek i podbije aromat lżejszych kompozycji.
  • Zweigelt – cięższe i wyraźnie kwaśne, świetne do dań, w których główną rolę odgrywają tłustsze ryby czy smażone krewetki.

Musujące wino do sushi – celebracja chwili

Jeśli do stołu zastawionego sushi zasiadają wielbiciele win musujących, również i oni będą miło zaskoczeni – delikatne bąbelki nadadzą odświętnego charakteru posiłkowi, a także wspomogą procesy trawienne. Wino musujące można także zaproponować po sushi, w formie deseru.

Spośród win musujących pasujących do sushi, warto zwrócić uwagę na:

  • Muscat – klasyczne wino z wyraźnym, jednoznacznym posmakiem winogron, doskonale skomponuje się z rolkami zawierającymi ser philadelphia.
  • Prosecco – kultowe wino musujące, będzie pasować również do sushi, tworząc bardzo ciekawy kontrast ze specyficznym aromatem wodorostów.
  • Chenin Blanc – dosyć mocne i wyraźne, podkreśli zwłaszcza rybne aspekty sushi, dodatkowo świetnie komponując się z ostrzejszymi akcentami dania.

Czerwone wino do sushi – dla eksperymentatorów

W przypadku sushi, wino czerwone nie jest pierwszym wyborem. Z założenia stosowane do cięższych dań, nie kojarzy się raczej ze świeżością i surowością sushi. Tym niemniej eksperymentatorzy kulinarni mogą znaleźć ciekawą odmianę w takim właśnie połączeniu.

czerwone wino do sushi

W tym wypadku warto jednakże pozostać przy lżejszych spośród czerwonych win – dobrym wyborem może okazać się Syrah – soczyste, nieco korzenne i lekko skórzaste, pozwalające na połączenie tradycji Dalekiego i Bliskiego Wschodu.

2 comments

  1. choya jest przepyszna niestety ciezko dostepna. moze udostepnicie ją w sklepie????

  2. Przeciętny Japończyk prędzej do sushi wypije piwo niż wino. Z tym że ichniejsze piwa są bardzo delikatne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Darmowa wysyłka

przy zamówieniach powyżej 299zł

Bezproblemowy zwrot zakupów

zwrot zamówień w ciągu 14 dni

Bezpieczne płatności

PayU / MasterCard / Visa