Tojiro Shirogami Nóż Unagisaki Nagoya 10cm
Nóż Unagisaki Nagoya Tojiro Shirogami to idealne narzędzie dla miłośników japońskiej kuchni i precyzyjnego przygotowywania potraw z węgorza. Ten nóż specjalistyczny od renomowanej marki Tojiro to gwarancja mistrzowskiej jakości, dzięki której doskonale poradzisz sobie z obróbką delikatnych ryb.
Na pierwszy rzut oka rzuca się smukłe, zakrzywione ostrze wykonane z wysokiej jakości stali Shirogami (biała stal). Rękojeść z drewna magnolii o tradycyjnym designie zapewnia komfort i doskonałą kontrolę nad cięciem.
Jest to to specjalistyczne narzędzie dedykowane do precyzyjnego krojenia węgorza, którego nazwa nawiązuje do regionu Nagoi, gdzie jest on powszechnie stosowany.
Ten niewielki nóż z kilkucentymetrowym ostrzem doskonale sprawdza się też przy obróbce innych, mniejszych ryb, umożliwiając usunięcie kręgosłupa i płetw.
Doskonale sprawdzi się jako uzupełnienie większego noża Deba. Ostrze tego noża posiada jednostronny szlif i nie ma ostrego czubka, co sprawia, że jego zastosowanie jest nieco ograniczone.
Tojiro Shirogami Unagisaki Nagoya to nie tylko wyjątkowo funkcjonalne narzędzie, ale również prawdziwa ozdoba każdej kuchni. Jego piękno i precyzja wykonania sprawią, że praca z węgorzem stanie się prawdziwą sztuką.
Dane techniczne:
Ostrze – stal rdzewna, rdzeń – Shirogami #2
Twardość – 60 HRC +/- 1
Długość całkowita – 21,3 cm
Długość ostrza – 10,0 cm
Szerokość klingi – 2,4 cm
Grubość klingi – 3,5 mm
Waga – ok. 96 g
Sposób ostrzenia – szlif jednostronny praworęczny
Rękojeść – uchwyt z drewna magnolii zakończony pierścieniem z tworzywa
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.